De wet DBA en de laatste ontwikkeling

De afgelopen jaren zijn er verschillende ontwikkelingen geweest met betrekking tot de wet DBA. Zo heeft het kabinet in november 2019 aangekondigd dat de wet zou worden vervangen door een nieuw systeem van minimumtarieven voor zzp'ers en een opdrachtgeversverklaring. Deze plannen zijn echter niet doorgegaan en in plaats daarvan is de handhaving van de wet opgeschort tot tenminste 1 oktober 2021.

Op dit moment is het nog steeds onduidelijk wat er na deze periode gaat gebeuren. Het kabinet heeft aangegeven dat er gewerkt wordt aan een nieuw wetsvoorstel dat meer duidelijkheid moet verschaffen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp'ers. Het is echter nog niet bekend wanneer dit wetsvoorstel wordt gepresenteerd en wat de inhoud ervan zal zijn.

Voor zzp'ers en opdrachtgevers blijft het dus nog even afwachten wat er gaat gebeuren met de wet DBA. Het is in ieder geval belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en om tijdig advies in te winnen bij een specialist op het gebied van arbeidsrecht en zzp'ers.

Het is namelijk van belang om te weten wat de gevolgen van de wet DBA zijn voor uw situatie. Opdrachtgevers kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met naheffingen en boetes als blijkt dat ze in strijd hebben gehandeld met de wet DBA. Zzp'ers kunnen door de onduidelijkheid over hun arbeidsrelatie met opdrachtgevers in de problemen komen met de Belastingdienst.

Er zijn echter wel al stappen die u als zzp'er of opdrachtgever kunt nemen om eventuele risico's te beperken. Zo kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van modelovereenkomsten die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. Deze overeenkomsten bieden meer zekerheid over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp'ers en kunnen eventuele misverstanden voorkomen.

Het is ook belangrijk om de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzp'ers goed vast te leggen. Dit kan bijvoorbeeld door het opstellen van een duidelijke opdrachtovereenkomst waarin de afspraken over de werkzaamheden, de vergoeding en de duur van de opdracht worden vastgelegd.

Kortom, de wet DBA blijft een belangrijk onderwerp voor zzp'ers en opdrachtgevers. Het is daarom van belang om de ontwikkelingen op de voet te blijven volgen en tijdig advies in te winnen bij een specialist. Zo kunt u eventuele risico's beperken en kunt u zich richten op het succesvol uitvoeren van uw opdrachten.